Background image

Recepten 

Op deze pagina vindt je enkele suggesties om klaar te maken met prei of lente uien.

GESMOORDE PREI MET PIJNBOOMPITTEN

Voor 4 personen / bereiding 20 min

 

INGREDIËNTEN

20 g boter

2 theelepels olijfolie

2 preien, schoongemaakt en in dunne ringen

80 ml groentebouillon

80 ml droge witte wijn

2 eetlepels fijngehakte gemengde kruiden, zoals bladpeterselie en oregano

1 eetlepel pijnboompitten, licht geroosterd

1 eetlepel vers geraspte Parmezaanse kaas

 

BEREIDEN

Verwarm de boter en de olie in een grote koekenpan. Bak de prei 5 minuten tot hij goudbruin is. Roer goed.

 

Voeg de groentebouillon en witte wijn toe. Kook dit mengsel 10 minuten, of tot de prei zacht is.

 

Roer de verse kruiden erdoor. Besprenkel het gerecht met pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Serveer het meteen.

PREISCHOTEL MET SLAVINKJES

4 personen / bereiding 55 min

 

INGREDIËNTEN

2 preien, fijngesneden

12 mini-slavinken

500 g tomaten, ontveld en in vieren

250 g champignons

1 eetlepel roomboter

1 teentje knoflook, geperst

 

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 200 °C.

 

Leg de prei in een ingevette vuurvaste schaal. Leg midden op de prei een rijtje slavinken en langs de kant om-en-om tomaten en champignons.

 

Meng de boter met knoflook, peper en zout. Leg klontjes boter op de tomaat. Bedek de inhoud met aluminiumfolie en zet de schaal 45 minuten in de oven.

 

Verwijder het laatste kwartier de folie. Lekker met groene sla en stokbrood.

ZWITSERSE OVENSCHOTEL MET PREI

4 personen / bereiding 35 min

 

INGREDIËNTEN

3 eetlepels olijfolie

2 uien, in ringen

1 dikke prei, in ringen

200 ml (slag)room

nootmuskaat

volkoren vloerbrood, gesneden

3 trostomaten, in partjes

200 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère en Emmentaler)

2 eetlepels basilicum, fijngehakt

 

BEREIDEN

Verwarm de oven voor op 200 °C.

 

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui en prei in ca. 4 minuten zachtjes gaar. Roer de helft van de room erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

 

Halveer de grote sneden brood. Vet een lage ovenschaal in en leg de sneden brood er dakpansgewijs in, met steeds wat van het ui-preimengsel, partjes tomaat, wat geraspte kaas en basilicum ertussen.

 

Verdeel de rest van de basilicum en geraspte kaas erover en sprenkel tot slot de rest van de slagroom erover. Laat de schotel in de oven in ca. 20-30 minuten door en door heet worden en goudbruin kleuren.

 

TIP

Deze snelle ovenschotel is een lekkere manier om oud brood te verwerken. Brood van een dag oud zuigt het vocht uit de groente beter op dan vers brood en dat komt de smaak ten goede.

NOEDELS MET BIEFSTUK, SPERZIEBOONTJES EN LENTE-UITJES

4 personen / bereiding 25 min

 

INGREDIËNTEN

300 g biefstuk, in reepjes

250 g eiermie

3 eetlepels arachide(wok)olie

200 g sperzieboontjes, gehalveerd

6 lente-uitjes, in dunne ringetjes

1 rode paprika, in reepjes

1 rode chilipeper, in hele fijne stukjes

200 g taugé

6 takjes verse koriander, alleen de blaadjes

voor de marinade

3 cm gemberwortel, in hele fijne stukjes

2 theelepels sesamolie

2 theelepels sojasaus

1 theelepel basterdsuiker

2 teentjes knoflook

 

BEREIDEN

Doe de gemberwortel in een kom. Voeg de sesamolie, sojasaus en basterdsuiker toe en pers de teentjes knoflook erboven uit. Doe de reepjes biefstuk bij de marinade. Roer even om en laat 10 minuten staan.

 

Kook de mie in ruim kokend water met wat zout in 3 tot 4 minuten gaar (of kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd). Laat de mie uitlekken in een zeef en doe terug in de pan.

 

Verhit de arachideolie in een wok op hoog vuur en bak de gemarineerde reepjes biefstuk al roerend rondom bruin in 2-3 minuten. Haal ze er met een schuimspaan uit, bestrooi met een beetje zout en peper en houd apart.

 

Wok de sperzieboontjes en voeg na 4 minuten de lente-uitjes, paprika, rode peper en taugé toe. Wok alles nog 2 minuten. Voeg de biefreepjes en de mie toe, meng door elkaar, bestrooi met wat verse korianderblaadjes en serveer meteen.

TOMATENSALADE MET LENTE-UITJES

4 personen / bereiding10 min

 

INGREDIËNTEN

3 eetlepels extra vierge olijfolie

sap van 1 citroen

handvol gehakte munt

handje gehakte bladpeterselie

komkommer

4 grote tomaten, in kwarten

10 kerstomaatjes, gehalveerd

4 lente-uitjes, grof gehakt

 

BEREIDEN

Klop de olie met het citroensap en de kruiden in een grote slakom door elkaar en voeg een flinke snuf zout toe.

 

Snijd de komkommer in de lengte doormidden en in kwarten. Verwijder de natte zaadjes in het midden, zodat alleen het stevige vruchtvlees overblijft, en snijd het in kleine stukjes.

 

Doe de stukjes komkommer samen met de rest van de ingrediënten in de kom en meng goed. Dek de kom af en laat de salade voor het serveren minstens een uur op een koele plek in de keuken rusten.

 

VARIATIETIP

Snijd voor een warme salade alle tomaten doormidden en hak de lente-uitjes fijn, waarbij je het groene en witte deel enigszins gescheiden houdt. Snijd de komkommer in grove stukjes. Leg alles op een bakplaat, sprenkel er wat olie over en strooi er een snufje peper en zout op. Gril de groenten tot ze licht goudbruin en zacht zijn. Schep de salade in een kom, maak hem aan met de kruiden, olijfolie en het citroensap en kruimel er een klein beetje feta over.